Om Cottagehaven

Vi vil gerne udbrede glæden ved at arbejde med årstidens blomster og inspirere dig til at vælge bæredygtighed.

Om AnneMarie

Midt i den fynske natur ligger vores idylliske gamle gård, Rosengård, hvor vi dyrker et bredt udvalg af smukke sommerblomster, stauder og roser. Disse anvendes i buketter og til arrangementer både for professionelle florister og for dig, der ønsker at lære blomsterbinding eller blot nyde synet og duften af naturen, der folder sig ud. Vores mål er at sprede glæden ved at arbejde med blomster og at inspirere dig til bæredygtige valg.

Vores blomster dyrkes med omtanke for natur og dyreliv, uden pesticider, gennem sædskifte i marken og ved brug af hjemmelavet kompost. Til større arrangementer undgår vi at bruge oasis og binder ofte buketdekorationer i stedet. Friskplukkede blomster trækker vand natten over og er klar til salg fra vores gårdbutik, og leveres inden for 24 timer til lokale forretninger på Fyn, så de forbliver friske og holdbare længere.

Vi har altid en stor variation af farver og former i sæson og råder derfor til at anvende blomster, som naturligt hører årstiden til. Om foråret præges Cottagehaven af tulipaner, ranunkler, blomstrende træer og buske samt duftende natvioler. Senere på sæsonen tager forskellige stauder og sommerblomster såsom frøkenhat, riddersporer, hjertegræs og lathyrus over, mens roser, solsikker og dahlier afrunder sæsonen i en farverig finale i sensommeren.

Jeg har altid elsket at have med blomster at gøre – helt siden vi derhjemme gik aftentur langs vejkanten og fandt nye arter til det lille herbarium, som mor og jeg havde startet. Vi samlede blomster, pressede dem i de gamle telefonbøger og satte dem fint op på hvide sider med tynde stykker tape, der holdt stilkene på plads. På den måde blev vi som børn opmærksomme på de enkelte blomsters særpræg, for der gik lidt sport i at kunne finde nye arter, som vi endnu ikke havde presset, for derefter at finde dem i ”Naturens Blomster i Farver” og stolt sætte trofæet ind i albummet med de mange forskellige pressede blomster. Grøftekantens blomster var smukke og lette og med stor variation. Vi kunne finde virkeligt mange forskellige i løbet af en sommer – slet ikke som i dag, hvor vegetationen i grøftekanterne desværre er blevet meget mere ensformig.

Senere fik jeg lov til at komme med min mor til blomsterbinding i Varde. Jeg følte mig meget voksen, og der blev grundstenen lagt for min interesse for, hvordan blomsterne kunne sættes sammen i arrangementer. Da gymnasiet og et ophold i Norge var overstået, tog jeg en uddannelse i blomsterbinding ved Beder Gartnerskole. Det var spændende, og der var en rigtig hyggelig og kreativ atmosfære, som var helt oplagt til at lære i. Det førte til, at jeg senere kunne afholde kurser på aftenskole i blomsterbinding, og jeg fik på den måde også erfaring i at formidle håndværket for andre.

Skæbnen ville, at jeg alligevel bestemte mig for at søge ind på sygeplejeskolen.  Det var et sikkert job i en tid med arbejdsløshed. I slutningen af firserne stod jeg som nyuddannet sygeplejerske og kom hurtigt i arbejde. Jeg fandt en handyman, og vi flyttede ud på gården her, blev gift og fik vores fire søde børn. I starten havde jeg nogle år med blomsterbindingshold herhjemme i køkkenet og nød det som fristed. Men børn og job tog mere og mere tid, og så måtte undervisningen alligevel lægges lidt ud i aftenskoleregi.

I tidens løb er jeg mange gange blevet bedt om at arrangere blomsterne til et bryllup, lave brudebuketten eller hjælpe med udsmykningen ved en særlig begivenhed, og det har været en dejlig udfordring og adspredelse fra hverdagslivet.

Mens børnene voksede til, voksede også min interesse i at holde en fin have omkring huset. Der var mange gamle træer og buske, og rammen for haven fik lov at blive. Vi lavede en plan for vores familiehave. Det, at have en plan for, hvor man vil hen, er altid en god ting, og haveplanen blev fulgt. Jeg måtte dog sande, at det skulle tage lidt længere tid at nå målet end først beregnet, og hvad jeg ikke var klar over dengang, var også at vores drømme om og behov for forskellige funktioner i haven også ændrer sig over tid. Men der er altid mulighed for at føje til eller tage fra på det store lærred, og det har vi benyttet os af.

Børnene blev store, og i 2017 tog jeg en stor beslutning og sagde mit daværende arbejde op for at følge drømmen om selv at eje en blomsterbutik med egen bæredygtige produktion af blomster og grønt og tillige gøre stedet til kursusvirksomhed med kreative inspirationsdage.

Vi har altid forsøgt at drive gården med omtanke for naturen og miljøet og med bæredygtighed i højsædet. Vi vil gerne følge ideen om at produktionen ikke må belaste naturen, men tværtimod kan berige den. Derfor bruger vi ikke pesticider, men anvender økologisk gødning og jord i dyrkningen af vores blomster og grønt, så planterne bliver stærke og sunde. Vi sørger for et sædskifte, så jorden ikke udpines. Både bier og andet dyreliv nyder godt af dette. Sidst, men ikke mindst, arbejder vi på, at tingene laves og sælges lokalt i den årstid, hvor de naturligt forekommer i Danmark. Enkelte ting må jo gøres fra et traktorsæde, men vi har uden tvivl en del mere manuelt arbejde med at drive jorden bæredygtigt, og det tror jeg holder os sunde og friske.

Videnskaben har lært os, at haven, naturen og arbejdet med jorden i sol og vind kan hjælpe med at komme i fin form fysisk såvel som psykisk. På den måde kan man finde den ro og balance, der skal til for at overkomme svære perioder, der findes i de fleste menneskeliv. At så sine frø og se dem vokse og gro belønner én med skønne sanselige oplevelser og en stor frodighed. Det er i mit hoved noget af det, der heler dig allerbedst som menneske.

Belønningen for det hårde arbejde kommer så rigeligt i de smukke oplevelser, jeg får hver eneste dag. Dette gælder både når jeg går ned igennem det brusende blomsterhav, og når jeg bidrager til at sprede glæden ved at arbejde med årstidernes blomster og grønt på inspirationsdage, hvor kreativiteten blomstrer. Belønningen mærkes måske allermest tydeligt i terapeutiske sammenhænge, hvor jeg hjælper mennesker med stress til at genfinde livsglæde, selvværd og overskud.

Kontakt Cottagehaven

Cottagehaven
v/AnneMarie Dupont

Såderupvej 3, 5540 Ullerslev
CVR: 39449803

Mobil: (+45) 22 99 78 65
Mail: amdk@cottagehaven.dk

Telefontid

Tirsdag til fredag fra kl. 9.00 til 17.00
Lørdag fra kl. 9.00 til 13.00

Bestil inden kl. 14.00 for levering dagen efter.

Vi glæder os til at høre fra dig